Thursday, 27 September 2012

Minäkö asukastoimikuntaan?

Yo-kylän itäpuolen ensimmäinen asukastoimikunta on toiminut noin vuoden ajan. Ensimmäiset asukastoimikunnat perustettiin kesällä 2011, ja ne yhdistyivät itäpuolen asukastoimikunnaksi lokakuussa 2011. Nyt on aika päättää, ketkä jatkavat asukastoimikunnan toimintaa vuonna 2013, ja mitä asukastoimikunta seuraavaksi tekee.

Asukastoimikunta on sen näköinen kuin siihen kuuluvat henkilöt, ja järjestää sellaista toimintaa, jonka järjestämisestä siihen kuuluvat henkilöt ovat kiinnostuneita. Asukastoimikunnan oikeudet ja velvollisuudet on määritelty yhteishallintolaissa, ja lisää ohjeita löytyy esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n julkaisemista oppaista tai Suomen opiskelija-asukkaiden neuvottelukunta SOANK:n nettisivulta. TYS tukee asukastoimikuntien toimintaa määrärahalla, jonka suuruus on 220 €/asuntokohde + 4 €/asukaspaikka. Itäpuolella on noin 2000 asukasta, joten sen määräraha on yksi TYS:n suurimmista.

Asukastoimikunnat saavat TYS:ltä määrärahan lisäksi tietoja ajankohtaisista asioista, ja niillä on oikeus osallistua valmisteluun ja antaa lausuntoja TYS:n päätöksenteossa. Asukastoimikunnan nimissä voi keskustella esimerkiksi TYS:n kunnossapidosta ja vuokranmäärityksestä, täydennysrakentamisen mahdollistavasta kaavamuutoksesta tai liikennejärjestelyistä.

Edunvalvonnan lisäksi asukastoimikunta voi järjestää asukkaille virkistystapahtumia, jotta asukkaat tutustuisivat naapureihinsa ja tuntisivat Yo-kylän kodikseen. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana itäpuolen asukastoimikunta on järjestänyt grillajaisia, ilmaisia lenkkisaunoja, uintitekniikkakurssin, pujonkitkentätalkoita ja illanviettoja.

Haluatko päästä mukaan päättämään asukastoimikunnan määrärahojen käyttämisestä tai siitä, tarjotaanko lenkkisaunalla sokeroitua vai light-limsaa? Haluatko lähettää 2000 asukkaan nimissä terveisiä Turun kaupungille bussiaikatauluista tai katuvalaistuksesta? Haluatko urheiluporukallesi harjoitusaikaa Aurajoen koulun liikuntasalista, ja toivotko samalla, että uusia ihmisiä innostuisi lajistanne? Haluatko tietää, mitä ja milloin TYS seuraavaksi rakentaa? Voit toteuttaa toiveesi asukastoimikunnan kautta. Olet juuri sopiva henkilö asukastoimikuntaan, jos yksi tai useampi seuraavista kuvauksista sopii sinuun.

- Osaat ottaa kaupasta mukaan kuitin ja kirjoittaa nimesi ja tilinumerosi siihen. Voit tehdä ostoksia asukastoimikunnan puolesta.
- Osaat keittää kahvia tai teetä, ja osaat laittaa ruokaa tai avata keksipaketin. Voit huolehtia asukastoimikunnan kokoustarjoiluista.
- Osaat puhua tai kirjoittaa jollakin kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, italiaksi, hindiksi, portugaliksi, vietnamiksi... Mitä useammalla kielellä asukastoimikunta osaa neuvoa naapureita pulmatilanteissa, sitä nopeammin kaikki pulmat ratkeavat. Jutteleminen saunalla tai pyykkituvassa on yhtä tärkeää kuin tämän blogin kirjoittaminen.
- Osaat yhteen-, vähennys-, kerto- ja prosenttilaskuja. Voit pitää lukua siitä, kuinka paljon määrärahaa on jo käytetty, ja kuinka paljon sitä on vielä jäljellä.
- Osaat kirjoittaa muistiin, mitä kokouksessa päätettiin, ja lähettää muistiinpanosi eteenpäin sähköpostilla. Tule kokoukseen sihteeriksi.
- Osaat suunnitella tiedotteita ja tapahtumailmoituksia. Tai sinulla on aikaa jakaa valmiit ilmoitukset ilmoitustauluille. Tai osaat luoda facebook-tapahtuman.
- Sinusta on hauskaa tutustua uusiin ihmisiin saunalla, grillin äärellä, koirapuistossa, leikkipuistossa tai Ravintolapäivänä.
- Osaat etsiä oikean henkilön ratkaisemaan sellaisen ongelman, jota et osaa tai ehdi ratkaista itse. Olet oikeaa ainesta puheenjohtajaksi.

Asukastoimikunnan jäsenet valitaan itäpuolen asukkaiden kokouksessa, joka pidetään maanantaina 8.10.2012 kello 18:00 osoitteessa Yo-kylä 20B. Samalla päätetään, aloittaako uusi asukastoimikunta toimikautensa heti vai vasta 1.1.2013. Kaikki itäpuolen asukkaat ovat äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia asukkaiden kokouksessa. Esityslistan sisältävä kokouskutsu jaetaan lähipäivinä kaikkiin itäpuolen postiluukkuihin. Jos et pääse kokoukseen, mutta haluat asukastoimikunnan jäseneksi, ota yhteyttä (yokyla.ita[at]gmail.com) ennen kokousta.

No comments:

Post a Comment

Kaikille avoin tapahtumien suunnitteluilta viikottain klo 18.00/ Public events planning night every Wednesday at 18.00

Tervetuloa suunnittelemaan tulevia tapahtumia ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista! Keskiviikkoisin klo 18.00 kerhotilassa 50 A7 - T...